Види анодування алюмінію

Серед безлічі металів алюміній відрізняється надзвичайно високим рівнем стійкості до корозії. Ця характеристика дозволяє застосовувати профілі в промисловості, будівництві, архітектурі. На відкритому повітрі алюміній швидко окислюється, внаслідок чого на його поверхні утворюється захисна плівка. Саме вона і сприяє тому, що метал не руйнується під впливом агресивного довкілля. Проте в результаті хімічних або механічних ушкоджень цей шар може рушитися, і тоді корозія починає руйнувати виріб.

Щоб цього не сталося, потрібний додатковий захист. Досягти її можна двома способами: шляхом нанесення на поверхню порошкових барвників або шляхом оксидування. Останній процес і є анодуванням. Він дозволяє створювати на поверхні металу товшу захисну плівку, яка здатна зберігати захисні властивості впродовж довгого часу.

Види анодування

Залежно від умов технологічного процесу проведення окислення розрізняють наступні його види:

  • Тепловой.

Ця процедура проводиться при кімнатній температурі 15-20 градусів. Проте елементи, оброблені цим способом, схильні до корозії у разі контакту з агресивним металом і в морській воді. Крім того, шар, що утворюється, можна легко пошкодити.

  • Холодний.

Цей вид проводиться при температурі від мінус 10 до плюс 10 градусів. В результаті маніпуляцій виходить досить міцна анодна плівка, з хорошими антикорозійними властивостями і з низькою швидкістю розчинення шару. Шар може руйнуватися тільки від тісного сусідства з титаном. Також слід зазначити, що при цьому способі оксидування фарбування органічним барвником неможливе.

Кожен із способів має як свої переваги, так і недоліки. При виборі оптимального варіанту необхідно орієнтуватися на умови, в яких використовуватиметься профіль.

Переваги анодування

Завдяки утворенню надійної захисної плівки, вироби можуть довго зберігати свої конструкційні властивості. При цьому зовнішній вигляд продукції не псується. Покриття виходить однорідним, без шорсткостей і перепадів кольорів (якщо йдеться про кольорове анодування). Крім того, оксидування дозволяє усунути дефекти виробів. В процесі обробки зникають дрібні тріщини і подряпини.

Анодований алюміній часто застосовується для виготовлення навісних вентильованих фасадів, обгороджувань, поручнів і сходів. Більше того, у разі простого оксидування виходить ідеально рівна поверхня, на яку легко і якісно наносяться барвники. Шар фарби виходить однорідним і без потьоків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.